BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Articole! Cea mai importanta pagina de pe mini-site!

So... Sa incepem... Si cu ce sa incepem? Nu cu altceva decat lumina, sau mai exact, cum se intituleaza capitolul - Optica Geometrica. Si incepem cu prima lectie intitulata A. Vazul. Eu o sa pun in ordine ce articole am pregatit pentru portofoliu si ordinea mea se ia dupa oridinea lectiilor.

A.Cat de bine vezi?

Iluzii optice

B.Reflexia si refractia luminii

C.Lentile

D.Ochiul uman

A. Cat de bine vezi?

O intrbare care ar trebui sa ne-o punem cu totii macar odata in viata. :) Si urmatoarea imagina reprezinta o diagrama de benzi, care chiar ne arata cat de bine vedem.

Din pacate nu stiu daca benzile de sus au o distanta intre ele de exact 6 mm, dar stiu e ca ochiul tau, al meu si al tuturor oamenilor normali nu vede detalii mai mici de 75 de micrometrii.

Iluzii optice

Acesta este un subpunct prin care eu va demonstrez cat de "vulnerabil" este ochiul tau.

Urmeaza cateva exemple explicate cat-de-cat, adica puterea mea de gandire sa se manifeste asupra acestor iluzii pentru a va axplica cum sta treaba.

Aceasta este una dintre cel mai .. hmm.. cum sa zic.. interesant-o-cunoscute iluzii optice. Adica, daca ne uitam la ea, asa in gol, fara sa ne fixam un punct ni se pare ca linile sunt umpic strambe, dar in realitate sunt drepte :D.

Asta este una si frumoasa si intreresanta :P. Va asigur ca nu este o animatie, chiar daca verificati, ea e un .gif, dar ca sa convingeti fixati-va privirea pe un singur cerc si observati ca acela nu se mai invarte, spre deosebire de restul. Repetati faza si pentru alt cerc :).

Asta e una buna, in sensul ca arata bine pentru o roata care nu se misca. Care, desigur se misca doar in minea ta! :)). Cam atat cu iluziile, mai mult nu este timp, si daca il incarc mai mult mini-situl meu o sa devina site in toata regula :)).

B.Reflexia si refractia luminii

Aaauoleu, ce batai de cap ne-a dat aproape tutror din clasa in prima ora reflexia si refractia, dar pana la urma unii chiar au inteles, dar altii au continuat sa nu bage de seama, ducand la scaderea mediei generale la Fizica undeva pe la 5-6. :)) Eehh.. nu e cine stie ce, dar sa recunoastem reflectia si mai ales refractia sunt unele din cele mai importante chestii in Fizica sau mai degreaba in Optica Geometrica. Cu ajutorul acestor lectii, am invatat sa "stim" dinainte pe unde va fi traseul luminii. Stiind asta, unii dintre colegii mei, asa mai silitori si mai harnici, dar mai degraba dornici sa ia o nota mare, au construt un PERISCOP. What the hell is that?

Pai un periscop nu e altceva decat o cutie de carton cu 2 oglinzi, care redirectioneaza lumina in asa fel incat tu te uiti, spre exemplu, pe gaura de jos si totusi vezi lumina care intra pe gaura de sus. Uaaau... ce dragut...Pai sa va pun si o imagine cu un pericop:

Cel putin acesta e principiul lui, si cam asa arata in realitate :D. Este una si aceiasi treaba cu ceea ce vedeati ca iasa din apa, cand erati mici si va uitati la desene, un obiectiv prin care aparea un ochi, al celui care se uita din submarin, afara :)).

Cam atat va vorbesc de reflexie si refractie, portofoliul nu este ca sa recapitulez lectiile :).

C. Lentile (cu accent pe lentile convergente)

So... lentilele sunt foarte importante, si sunt chiar foarte comune, adica tot timpul avem macar o lentila langa noi, fie ca e sub forma de lupa, obiectivul unu aparat foto sau ochelarii pe care ii purtam...

Putem face lucruri extraordinare cu ele. Exemplu: Telescopul.

Aici am o schema cu el prin care vedem sistemul de lentile prin care se magnifica imaginea. Ultimele doua lentile sunt pe rand, de la stanga la dreapta, convergenta si divergenta. De ce? Pentru a se evita aberatiile cromatice provocate de lentile. O aberatie cromatica arata cam asa:

Imaginea de sus este fara aberatie cromatica. Iar cea de jos, va dati seama... :|. Langa este explicatia desenata a aberatiei cromatice. Sper ca va dati seama si singuri din imagine ce inseamna. Nu? Biine... Pai e cam asa: lumina alba, pura de la soare, sau chiar de la bec este compusa din 7 culori: rosu, orange, galben, verde, albastru, indigo si violet - pe scurt ROGVAIV. Si fiecare se refracta diferit in lentila rezultand culorile pe o traictorie putin diferita una de cealalta :D. Cam atat este! Simplu nu? :).

As mai vrea sa va arat retrosocpul, dar parca e de negasit! :)) Pe internet nu-l gasesc, nici imagini nici date. In fine.. se poate gasi in muzee oricum, poate deaceea :))!

D.Ochiul uman

Deci, in sfarsti am ajuns la ochi, dupa mine, una dintre cele mai importante parti ale corpului omenesc si animal. Pot sa zic, simplu si fara griji ca ochiul este un sistem de 4 lentile: corneea, cristalinul si cele 2 umori (apoasa si vitroasa).

Era un exercitiu pentru ochi in cartea de Fizica de a XI-a, care o sa-l pun mai jos. Cu el se poate dovedi existenta petei oarbe :). Mai multe date interesante dupa imaginea cu exercitiul :)).

Mda... ce vedeti acum... un patrat si un cerc :)). Pentru a evidentia pata oarba urmati pasii:

Pasul 1. Inchide ochiul stang si priveste desenul, astel ca pata patrata sa fie in dreptul ochiului tau drept.

Pasul 2. Apropie-te lent de ecran, privind mereu pata patrata!

Obsera disparitia subita a petei circulare, intr-o anumita pozitie a ta fata de desen!

Sper ca v-a placut exercitiul, el provine de pe www.fizica.ro - situl care m-a ajutat foarte mult in parcurgerea acestui mini-site! Multumiri domnului profesor Mircea Nistor.